Fleurop / Interflora
Fleurop / Interflora Fleurop / Interflora Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen
Euroflorist
Euroflorist Euroflorist Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen
Bloom Post
Bloom Post Bloom Post Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen

Wat is de betekenis van de kleur van bloemen?

Wat is de betekenis van de kleur van bloemen?

De betekenis van bloemkleuren en hoe bloemen onze emoties beïnvloeden!

Bloemen zijn altijd een geliefd onderwerp geweest voor schilders en dichters. Men zegt dat schoonheid niet alleen in de ogen van de toeschouwer zit, maar ook bestaat in de natuur, waar elke bloemsoort zijn eigen boodschap en betekenis heeft.  De meest voorkomende betekenissen van bloemkleuren:

Rood: liefde, verleiding, passie, verlangen, lust, rode rozen worden vaak gestuurd om genegenheid uit te drukken.

Wit: zuiverheid, kuisheid, onschuld, zoetheid. Witte bloemen zoals rozen en lelies worden vaak aangeboden op bruiloften om een gevoel van eenheid en geluk uit te drukken. Witte seringen symboliseren onschuld, terwijl vergeet-me-nietjes echte vriendschap en eeuwige herinneringen symboliseren.

Geel: vreugde, vriendschap, blijdschap. Gele madeliefjes symboliseren vriendschap en vreugde. Pas op dat geel ook wordt geassocieerd met ontrouw.

Paars: mysterie en spiritualiteit (paars), koninklijkheid (amarant), wijsheid (lavendel). Paars staat voor verbeelding, terwijl lavendel synoniem is voor verfijning. Amaranth was in het oude Griekenland het symbool van onsterfelijkheid, omdat het nooit verwelkt wanneer het tot een krans wordt gevlochten.

Blauw: vrede, kalmte, vertrouwen. Blauwe bloemen of bloemen met een blauwe rand zijn een symbool van geloof, trouw en vrede. Zo betekenen vergeet-me-nietjes 'vergeet mij niet', terwijl korenbloemen synoniem zijn met betrouwbaarheid. Hyacinten drukken spijt uit, terwijl viooltjes bescheidenheid symboliseren. Blauwe bloemboeketten zijn populair in het Verenigd Koninkrijk voor verlovingen.

Oranje: energie, enthousiasme, warmte. Iris geeft een gevoel van frisheid en vitaliteit, terwijl ananas-guave wordt gebruikt voor stimulatie en kracht.

Groen: vruchtbaarheid, geluk. Groene bloemen zoals geranium of basilicum staan in verband met groei, harmonie, gezondheid of vruchtbaarheid.

Bruin: stabiliteit, vermoeidheid, apathie. Het is duidelijk dat, behalve in de herfst, bruin geen aanbevolen kleur is.

Roze: Roze bloemen zoals anjers, rozen of zoete erwten symboliseren gratie of bewondering. Ze kunnen ook dankbaarheid of verontschuldiging betekenen.

Naast hun kleuren hebben bloemen ook verschillende betekenissen, afhankelijk van de vorm van hun bloemblaadjes. Bijvoorbeeld, tulpen met gedraaide bloemblaadjes betekenen 'je maakt me gek'. Omgekeerd symboliseren open tulpen het begin van een romance. In dit geval staan lichtroze tulpen voor onschuld, terwijl donkerrode tulpen staan voor verlangen of hartstochtelijke liefde.

Anjerboeketten met gebogen randen staan voor flirten, terwijl anjers met ruches voor moed staan. Als de randen fijn gekarteld zijn, is dat een teken van 'gewoon vrienden zijn'.

Fleurop / Interflora
Fleurop / Interflora Fleurop / Interflora Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen
Euroflorist
Euroflorist Euroflorist Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen
Bloom Post
Bloom Post Bloom Post Nederland Ster en Beoordeling
Bloemen Bestellen
Welke bloemen te geven voor een begrafenis? Welke bloemen te geven voor een begrafenis? Welke bloemen te geven voor een eerste afspraakje? Welke bloemen te geven voor een eerste afspraakje? Ideeën voor teksten en berichten voor Moederdag Ideeën voor teksten en berichten voor Moederdag

Alle artikelen